Русенският кей е лицето на града пред  чуждите туристи. Той е обикнато място за разходки на влюбени и младежи. До хотел ,,Рига’’ е Дълбокият път, направен по времето на Мидхат паша. Над него е Мостчето на въздишките, от където влюбените русчуклийки гледали водите на спокойната река. В близот е Конският плаж, където страта улица влиза в реката. Навремето каръчари и автомобилисти на това място са миели колите си. Къпането е забранено. На един от понтоните е закотвено корабче – ресторант , където специалитетите са от дунавска риба. Двете пасарелки отвеждат до Придунавски булевард, къде са: Къщата на Капиопа, Къщата на Никола Обретенов, Паметникът на Баба Тонка и Къщата на Захари Стоянов.

Парк на възрожденците.Паркът се съсдава през  70-те г. на 20 век, когато старото русенско гробище е преустроено. През  1975г. е съборена църквата ,,Вси Светии’’ и на нейно място е построен  Пантеон на възрожденците. В гробището са били погребани по вечето от участниците  в  националната революция, за това костите им са пренесини в  новата сграда. Паметни плочи са поставени на местата на гробовете на някои от най известните възрожденци, а на други – като Л.Каравелов и П.Хитов, са възстановени надгробията. От старото гробище е запазена частта с надгробията на съветските воини. Северния край е  построена новата сграда на църквата ,, Вси Светии’’.

Парк на младежта. Саидпашова  бахча, Владичкова бахча, Парк на свободата, Парк на младежта – това са имената на най-големия  градски парк в Русе през различните периоди.Главната улица ,, Александровска’’ в долната си част завършва пред паметника на Альша – символ на Съветската армия и Дома на културата където започва Паркът. Емблемата на парка става Вазата – метално съоръжение, пълно с пръст  във формата на ваза, от който растът цветя. В близост е Алпинеумът, изграден от камени късове кът с пещери и стръмни пътечки. Едната от основните алеи отвежда до Английската гимназия, която в миналото е била католически интернат. Другата води до стълбище което завеждо до първата железопътна гара у нас, построена през 1866г. Има изграден розариум. В миналото са функционирали множество люлки, виенско колело, зала на  смеха с криви огледала, но малко от тях днес са запазени. В парка, близо до църквата ,,Успение Богородично’’ , се намира Царев камък – най-старият паметник в Русе. Това е мраморна колона с надпис на арабски, който бележи посещението на султан Махмуд  II в Русе през  1837г. Затова е известен и като Махамудовата колона.  На това място , в кьошковете край Русе, гражданството е посрещнало държавния кортеж- за първи път пред публика чути изпълнения на русенски детски хор, ръководен от местни учители.

Лесопарк „Липник” – крайградкси парк за отмора и развлечения. Има езеро за риболов и разходка с лодка, зоокът, ресторанти. Любимо място за пикник на поколения русенци. На Илинден (2 август) се провежда голям празник, събор на село Николово, познат на миналото като сбор на Текето. В близост до някогашното алианското теке(манастир) е имало стар бъгларски манастир. До него текъл лековит извор-аязмо. Водите му днес пълнят малък басейн, в който влюбените хвърлят монети. В околностите има хижи и ресторанти. В района на „Образоцов  чифлик” земеделско стопанство, създадено от Мидхат паша, с хижите „Минзухар и Здравец”.

Западен парк „Приста”- Град Русе  – хижа Приста, отиване и връщане 10км. Паркът е разположен по брега на река Дунав, може да се лови риба, има игрища за футбол и волейбол,    пътеки за бегачи, плаж. Терентът е амфитеатрален – през зимата тук се пързалят много русенци.

Хижа „Приста’’ се намира близо до пътя за София, на височина,от която се вижда река Дунав и съседна  Румъния. Простроена е през  1941-44г. На 24 март 1975г. е октрита сегашната й с сграда , а старата е съборена. Разполага с 32 стаи и 3 апартамента, ресторант и музейна сбирка с материали за туристическото движение.  Стопанисва се от Туристическо дружество ,, Приста’’

Маршрутите предлагат разходки из екологично чисти райони, сред богати на природни  и исторически заблежителности зони. Почти всеки от тях е изкушение за любителите на птици, предлага се разходка с лодка, риболов. По някои от маршрутите не е нужен екскурзовод. Необходим е транспорт до началото на екопътеките, след това се продължава пеш. Възрастови ограничения може да се наложат съобразно риска при преходите.

Царството на птиците- Писанец и Нисово.

Село Писанец се намира на 30км. от Русе, край пътя Русе-Разград, по р.Бели Лом. Около селото има старобългарско градище върху два хълма, които са играли стратегическа роля в региона през XIII-XIV век. По това време крепостта е била равна по значимост на средновековния град Червен. Писанец, заедно с Червен, е регионален център на старата българска желязодобивна индустрия. Интересни за посещение са Придобитият камък, който се намира на ръба на скален венец в края на гората Могилите, 2км югозападно от селото. Под него реката и местността Камберица, отсреща на около 50 метрапо права линия е Казън канара.

Село Нисово се намира на 20 км. южно от гр. Русе, разположено на р. Бели Лом. Оттук може да поемете по множество кратки и дълги мраршрути – по течението на Бели  Лом или срещу течението на Бели и Мали Лом. На около час път е Големият нисовски манастир, пак на толкова време е многовековният бряст. В началото пътят е оказан с табелки. В близост до бряста преди столетия е съществувало  село Галица. Неговите жители връзвали за Гергьовден  люлки на клоните на дървото и превели жертвопренушение. Брястът е на 700 години и е видял и е видял голяма част от българската история. Затова местните хора го наричат Дървото на желанията- опират се до него, пожелават си три неща, след което ги написват на три листчета, а тях пускат по водите на река Лом. Което от листчетата тръгне първо- това от желанията ще се сбъдне. Паметникът на Свети Трифон Зарезан има на Могилата, а долу край реката, току под селото са Конските гробища с образци за надгробни паметници  отпреди 300 години.  По тия места открай време се говори, че е минавал поп Мартин- местен хайдутин, който обирал турската хазна, а после криел парите в местността Мандилика. Затова и днес може да видите множество иманяри да щъкат из Поломието, но дейността им е незаконна.

Пещерите при  Табачка

Село Табачка се намира на 30км южно от Русе. Разключение от пътя за Червен отвежда до живописния каньон на река Черни Лом, където множеството пещери разказват местна история.

Църквата – скална църква от времето на българското Средновековие, изсечена в скалите на около 30м над речната тераса. Намира се срещу моста в началото на селото. Пътека води до каменни стълби, после продължава плътно до скалата. В Църквата ясно се отличават три части- преддверие, църква и гробна килия. На пода се виждат изсечени в скалат а гробове, които някога са били покрити с каменни плочи. Личат отвори за греди, които са поддържали външната дървена стена.

Пещерата „Орлова чука”  Тя е ариологически резерват, намира се на 55км южно от Русе до с. Пепелина. Разположена е в живописния каньон на р. Черни Лом, открита е през 1941г. Досега се проучени около 13км галерии, които нареждат пещерата по второ място по дължина у нас, Много по-кратки са маршрутите, които се оредлагат на посетителите. Не влизайте без водач. Електрифицирани са част от галериите. Тук са открити огнище на праисторически хора, кости и череп на пещерна мечка. Пещерата е местообиталище на десетина вида прилепи, чиито колонии приютяват до няколко хиляди броя. Безобидните бозайници за защитени от закона и не бива да се безпокоят. Според местните легенди пещерата е давала убежище на хайдутина поп Мартин, който в един от нейните коридори си бил направил църква.