МУЗЕЙ НА ГРАДСКИЯ БИТ  – Къща музей „Градски бит на Русе – краят на XIX – началото на XX век” или както е популярна „Къщата на Калиопа” строена през 60-те години на XIX в. В нея се е помещавало консулството на Прусия. След Освобождението на България (1878 г.) къщата става собственост на богатия русенски търговец Стефан Камбуров – виден гражданин, участник в комитета за приемане на Българската екзархия в Цариград (1870). По негова покана през 1886 г. от Букурещ  в Русе идва австриецът-живописец Шарл Шаусберг, който изписва стените и таваните на втория етаж, както е било модерно по това време. Стенописите и подписът на Шаусберг са запазени.

Музикален фестивал „Мартенски музикални дни” Фестивалът е член на Европейската фестивална организация. Основан е през 1961 г. Има записани стотици премиери на нова българска и чужда музика, запомнящи се гастроли – Дм. Шостакович, Ванеса Мей, Юрий Башмет, Гедеон Кремер. В последните години фестивалът обогатява художествения си профил и социална ефективност, включва съвременно изкуство и пърформанси с модерно звучене.

Други музикални фестивали Други музикални фестивали са „Блуз Джаз фест” – през юни; Национална джаз среща – през ноември; Международен музикален конкурс „Фр. Шуберт” – през ноември; Коледен фестивал през декември; Зимни музикални вечери – през януари. Почти половин век символ на джаза в Русе е Петър Петров – Парчето. Той и неговите сподвижници създават невероятна атмосфера на артистичност, която прави джаз срещите в Русе незабравими.

„Златната гъдулка” Фолклорен фестивал, който запазва своето лице вече 40 години. Състави за изворен фолклор, фолклорни театрални етюди, ревю на носии и старинни обреди привличат участници и зрители от Североизточна България. Фестивалът се провежда в Парка на младежта.

Международен фестивал на пясъчните скулптури От 2015 в края на май и началото на юни в рамките на 10 дни на кея се провежда Международен фестивал по скулптиране. Всяка година темата е разли     чна и са поканени да у  частват автори от различни страни. Фестивалът е съпроводен с богата съпътстваща културна програма, пясъчна работилница за деца и млади таланти.

Международен фестивал на ледени скулптури „ Ruse Ice Fest” възражда една традиция от 30-те и 40-те години на XX в. Тогава пред прочутата сладкарница „Швейцария” собственикът Дечо Ножаров вае ледени фигури за атракция на своите съграждани. От 2014 на алеята пред хотел „Дунав Плаза” се провежда международен фестивал на ледените скулптури. Една от най-големите атракции е леденият бар. Той е направен от 40 блока лед с обща маса 5 тона.

Русе като притегателно място за културен, спортен и конгресен туризъм. В последните години се изградиха нови мултуифункционални зали, които позволяват в тях да се организират мащабни мероприятия.

Арена Монбат е най-модерното съоръжение в България за провеждане на международни, национални и регионални събития, разполага с 5100 комфортни седящи места.

Конгресният Канев център е към Русенския университет. Двуетажният комплекс разполага със зала с 800 места, сцена с площ  120 кв. м. При необходимост фоайето и залата могата да се обединят в общо пространство. На втория етаж са разположени конферентна зала,заседателна  зала и зала за пресконференции.