29 C
Ruse, BG
понеделник, 17 юни, 2024

АРХИТЕКТУРНИ

До̀ходно зда̀ние

пл. "Свобода" 4

Над 110 години история, изкуство и култура в сърцето на Русе…
 
До̀ходното зда̀ние е ценен архитектурен паметник, изграден по проект на виенския архитект Петер Паул Бранк. Построено е в периода 1898-1902 г. в централната част на град Русе. Името произлиза от идеята сградата да носи на тогавашното училищно настоятелство доходи от наемите за предвидените магазини, театрален салон, библиотека и казино.

Регионална библиотека "Любен Каравелов"

ул. "Дондуков-Корсаков" 1

Търговско-индустриалната камара е построена през 1911 г. от арх. Никола Лазаров. Днес в нея се помещава Регионална библиотека “Любен Каравелов”.

Регионален исторически музей

пл. Александър Батенберг 3

Дворецът “Батенберг” е построен през 1879-1882 г. по проект на виенския архитект Фридрих Грюнангер. По план е трябвало да бъде дворец на княз Батенберг, но това така и не се случва. Днес е Исторически музей. В него се съхранява около 140 000 фондови единици. Сред които се отличават: праисторическа керамика и идолна пластика, съкровища, находки от дунавски римски кастели Ятрус и Сексагинта Приста и от средновековния град Червен, средновековни стенописи, старо градско облекло, порцелан, стъкло и сребро, монети, кости на праисторически бозайници, сред които е уникалната долна челюст на Мамутус Романос – единствена в света и др.

Старата музикална гимназия

ул. „Борисова“ 35

Сградата на Старата музикална гимназия, е построена е през 1900-1901 г. за нуждите на протестантско училище, пансион, детска градина и сиропиталище. Архитект на сградата е Удо Рибау. През 2007 г. Фондацията на Братя Бобокови печели сградата на търг. Очаква се сградата да се превърне в музей на модерното и античното изкуство, предвидени са арт галерии и кафета и възстановяване на музикалния салон, уникален с чудесната си акустика.

Дом Канети

ул. "Славянска" 12

“Дом Канети”, свързан с живота на родения в Русе Елиас Канети – носител на Нобелова награда за литература. В този дом в началото на XX в. се е помещавал магазинът на дядо му, описан в книгата “Спасеният език”.